Werken in het buitenland? Overwegingen en voorbereidingen!

Werken in het buitenland? Overwegingen en voorbereidingen!

Het idee om te gaan werken in het buitenland kan spannend en opwindend zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het werken in een ander land brengt namelijk een grote verandering met zich mee: naast het werken, ga je ook in het buitenland wonen. Hieronder staan enkele overweging en voorbereidingen die je kan doen voordat je in het buitenland gaat wonen.

Waar wil je gaan werken?

Allereerst kan je bedenken waar je wil gaan werken en vooral waarom. Ben je opzoek naar een specifieke stad of land of wil je juist meer ervaring op doen binnen een bepaalde sector of industrie? Daarbij kan je na gaan denken over hoe je in het buitenland wil gaan wonen en of je op die plek een comfortabele levensstijl kan hebben.

De arbeidsmarkt

Als je weet waar je wil gaan werken, kan je je verdiepen in de arbeidsmarkt van dat land. Wellicht zijn er specifieke eisen voor buitenlandse werknemers, zoals het verkrijgen van een werkvisum of een verblijfsvergunning. Het is belangrijk om tijdig te verdiepen in de vereisten, zodat je weet wat er nodig is om de documenten te verkrijgen.

Financiële plaatje

Wanneer je besluit om in het buitenland te gaan werken, is het van belang om je financiën goed te beheren. Van tevoren kan je bedenken hoeveel geld je nodig gaat hebben om daar te kunnen leven zoals je wil. Zo heb je kosten voor de accommodatie, vervoer en andere aanvullende kosten die je moet dekken.

Verzekeringen

De verzekeringen in het buitenland zijn anders dan Nederlandse verzekeringen. Het hangt af van welke verzekeraar je hebt en voor hoelang je naar het buitenland gaat, of je de Nederlandse verzekering mee kan nemen. Anders moet je ook je verzekeringen regelen in het buitenland.

Culturele vaardigheden

Het wonen in een andere cultuur is niet niets, veel mensen ervaren de welbekende ‘cultuurshock’. Dit is een soort realisatie moment die je tijdens je avontuur gaat beleven: ‘Waar ben ik aan begonnen?’. Uiteindelijk zal je je steeds beter op je plek voelen en zal je het grote avontuur gaan zien als een persoonlijke ervaring. Wist je dat het ook heel normaal is om een cultuurshock te krijgen wanneer je weer terugkomt in Nederland? Om je voor te bereiden over de cultuur kan je je bijvoorbeeld inlezen over het land en de normen en waarden. Waarschijnlijk moet je buiten je comfortzone stappen tijdens het werken in het buitenland.