Maak tijdens de vakantie gebruik van een strategische personeelsplanning

Maak tijdens de vakantie gebruik van een strategische personeelsplanning

Vakantieperiodes vormen een ideaal moment om je personeelsplanning onder de loep te nemen. Tijdens de vakantie is het (bij de meeste bedrijven) een stuk rustiger, omdat de meeste klanten op vakantie zullen zijn. Het personeel zal zelf ook weg zijn, dus je moet voor deze maanden een goed rooster maken. Door tijdens deze periodes strategische beslissingen te nemen, kun je voordelen behalen op het gebied van personeelsbezetting en productiviteit.

Heb jij een eigen bedrijf of werk je samen met mensen aan een project? Dan is het slim om voor deze weken of maanden een duidelijke, effectieve planning te maken. In dit artikel lees je alles over strategische personeelsplanning.

Waarom is een personeelsplanning zo belangrijk?

Als je een bedrijf hebt met personeel, is het slim om een goede planning op te stellen. Dit komt doordat je hierdoor inzicht krijgt in de verschillende taken die moeten worden uitgevoerd en wanneer elk teamlid aan de beurt is. Op deze manier voorkom je dat er werknemers overuren maken of dat bepaalde taken niet worden uitgevoerd. Met een strategische personeelsplanning ga je nog een stapje verder. Hiermee neem je nog veel meer informatie mee en verwerk je bepaalde factoren in het maken van een goede planning.

Strategische personeelsplanning

Als je bezig bent met een strategische personeelsplanning, kijk je niet alleen maar naar wie er beschikbaar zijn. Je moet ook rekening houden met andere factoren. Wanneer is het erg druk op werk? Welke personeelsleden kunnen alleen werken? En welke werknemers kunnen beter met iemand anders worden ingeroosterd? Door dit soort vragen te stellen bij je planning, probeer je een zo goed mogelijke indeling te maken. De bedoeling is dat je planning zo efficiënt mogelijk is, zodat je zoveel mogelijk winst kunt maken in de zomermaanden zonder dat jij of je personeel hier last van hebben.

Tegenwoordig is het ook slim om het rooster niet alleen te maken. Je kunt hierbij gebruikmaken van handige software. Je kunt al jouw wensen en externe factoren hierin mee verwerken. Zo kun je door middel van efficiënte horeca software een goede planning maken voor jouw restaurant, bar of café. Dit is erg fijn als je zonder problemen de vakantiemaanden door wilt komen.