Zijn vegan proteine poeders op vakantie gezond?

Zijn vegan proteine poeders op vakantie gezond?

Als je echter moeite hebt om gedurende de dag voldoende eiwitten binnen te krijgen, kan een veganistische eiwitshake je helpen om in je behoeften te voorzien, ook als je op vakantie bent. Je voelt je nog ontspannender tijdens je reis met je dagelijkse portie vegan proteine.

Dagelijkse vegan shake supplement

Een dagelijkse vegan shake supplement is ook ideaal voor spieropbouw, want je calorie- en eiwitbehoefte neemt toe als je spieren wilt opbouwen. Eiwit geeft ook een langdurig gevoel van verzadiging, dus is veganistisch eiwitpoeder ook een ideaal hulpmiddel bij het afvallen? En hoe gezond is vegan proteine nou feitelijk echt? Valide vragen van vakantiegangers die antwoorden verdienen.

Essentiële aminozuren

De biologische waarde laat zien hoe de eiwitten in voedsel kunnen worden omgezet in lichaamseigen eiwitten en dienovereenkomstig worden gebruikt. Daarom hebben voedingsmiddelen met een bijzonder hoog gehalte aan essentiële aminozuren, zoals eieren met 100, een hoge biologische waarde.

Dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten hebben over het algemeen een hogere biologische waarde dan plantaardige, omdat ze een zeer vergelijkbare aminozuurstructuur hebben als menselijke eiwitten en meer essentiële aminozuren bevatten.

Over het algemeen zijn dierlijke producten beter qua biologische waarde, maar dat betekent niet dat plantaardige eiwitten tweederangse eiwitten zijn. Ook aardappelen, soja of hennep hebben de hoogste waarde.

Veganistische proteine poeders

Veganistische proteine poeders hebben ook een lagere biologische waarde dan wei-eiwit. Maar dit moet je niet afschrikken, want het oordeelkundig combineren van verschillende veganistische eiwitbronnen in verschillende gerechten kan de biologische waarde verhogen.

Whey protein poeder

Op deze manier vullen de bestanddelen elkaar perfect aan: als het ene voedingsmiddel bepaalde aminozuren mist, kan je lichaam eenvoudig aminozuren uit een ander eiwitrijk plantaardig voedingsmiddel gebruiken om het eiwit aan te vullen. Daarom verkopen veel fabrikanten combinaties van veganistische eiwitpoeders, zogenaamde multi-ingrediëntenpoeders, die gemakkelijk kunnen concurreren met weipoeders.

Plantaardige eiwitten hebben nog een groot voordeel: je lichaam heeft minder energie nodig om ze te metaboliseren. Het resultaat: je voelt je gezonder.

Dus is veganistisch eiwitpoeder nou gezond?

Het hangt altijd af van de gebruikte ingrediënten, maar in het algemeen moet je het weten. Of het nu gaat om veganistisch eiwitpoeder of weipoeder, het is en blijft een voedingssupplement. Het is slechts een veganistische aanvulling op je dieet en kan nooit een gezonde en evenwichtige voeding vervangen.

Wat is het beste veganistische eiwitpoeder?

Er zijn nu veel veganistische eiwitpoeders op de markt in veel verschillende smaken. Een paar jaar geleden waren ze nogal moeilijk te schudden en duurde het even om eraan te wennen, maar sindsdien is er veel veranderd. We laten je kennismaken met de populairste plantaardige eiwitpoeders en vertellen je de voor- en nadelen van veganistische eiwitpoeders.

Rijsteiwit uit rijstkorrels

Om rijsteiwit te maken wordt het eiwit uit rijstkorrels gehaald. Meestal wordt hiervoor bruine rijst gebruikt, die meer eiwitten bevat dan witte rijst. Vergeleken met andere eiwitbronnen heeft rijst een hoog percentage essentiële aminozuren, die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Bovendien is het hypoallergeen (d.w.z. bijna niet-allergeen) en zeer goed te verdragen. In poedervorm heeft het een licht bittere en stoffige smaak, maar een relatief neutrale smaak. Veganistische eiwitpoeders zijn er zowel in neutrale smaken als in chocolade.

Erwteneiwit uit erwten

Erwteneiwit wordt over het algemeen ook goed verdragen, en bevat meer ijzer dan andere eiwitpoeders. IJzer is een bestanddeel van rode bloedcelpigmenten. Het bindt zich aan zuurstof en zorgt voor het transport ervan naar de lichaamscellen. De smaak doet beslist denken aan erwten, en de consistentie is wat korrelig.

Hennepeiwit vol omega 3

Hennepeiwit heeft niet alleen een goede biologische waarde, maar biedt ook het beste vetzuurprofiel, omdat het veel ontstekingsremmende omega-3 vetzuren bevat, zoals alfa-linoleenzuur (ALA). Dit vetzuur is een essentieel bestanddeel van celmembranen en zorgt onder andere voor de ontwikkeling en werking van de hersenen. Meer gezonde bronnen van omega-3 vind je hier. Hennepeiwit bevat ook gezonde vezels en veel belangrijke stoffen. Het heeft een licht nootachtige smaak, en in het begin kan het even wennen zijn.

Waar is soja eiwit goed voor?

Hoewel soja een uitstekende bron van eiwitten is, is er de laatste jaren veel discussie over geweest - en is soja zwaar bekritiseerd. Waarom? Soja bevat iets dat isoflavonen heet. Dit zijn secundaire plantenstoffen, ook wel fyto-oestrogenen genoemd, omdat hun chemische structuur lijkt op die van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Hierdoor is het gerucht ontstaan dat mannen mannelijke borsten kweken door de consumptie van soja-eiwit. Bovendien wordt aangenomen dat soja onvruchtbaarheid, borstkanker en negatieve effecten op de vrouwelijke hormoonhuishouding veroorzaakt.

 Qua effecten en invloed op de endocriene functie is het echter onfeilbaar. Zorgen over de bijwerkingen van de consumptie van soja zijn weerlegd door een groot aantal onderzoeken. Toch raden we aan eiwitpoeders te gebruiken die geen soja bevatten. Waarom? Omdat je als vegetariër waarschijnlijk toch al veel tofu, sojamelk of andere sojaproducten consumeert, en het zinvol is om een andere eiwitbron in je dieet op te nemen. Houd je niet van tofu? Kook het dan op deze manier!

Hoe werkt vegan proteine het best?

Je kunt je vegan proteine poeder in een shaker mengen met water, soja-, amandel- of havermelk, naargelang je voorkeur. Als alternatief kun je het mengen met cornflakes of toevoegen aan een smoothie. Vergeet alleen niet dat melk en zuivelalternatieven extra calorieën en koolhydraten bevatten.

Door het slim combineren van verschillende veganistische eiwitbronnen hebben plantaardige proteine poeders een hoge kwaliteit die vergelijkbaar is met wei-eiwit. Probeer maar eens welk poeder jou beter smaakt. Wij raden veganistisch eiwitpoeder aan, omdat het je echt voorziet van alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt.

Veganistische proteine poeders voor vakantiegangers

Veganistische proteine poeders kunnen ook een nuttige aanvulling zijn op je fitnessdieet. Maar vegan shakes zijn niet nodig, en je kunt zeker gemakkelijk in je eiwitbehoefte voorzien met een volledig gezond veganistisch dieet van iedere vegan reiziger en vakantieganger.